Bart van Dongen Live NL 2011/15

 
 


Bart van Dongen is een pianist die bekendheid geniet als initiatiefnemer van allerlei projecten, die allen één ding gemeen hebben: een zoektocht naar nieuwe muziek of op zijn minst nieuwe klanken. Daarom is hij als toetsenist meestal te horen vanachter zijn elektronische keyboards of de synthesizer. Maar de laatste jaren groeide bij hem toch ook de behoefte om een cd op te nemen met improvisaties op de traditionele piano met als titel 'The Kitchen Sessions'. Ook al werd die niet letterlijk in de keuken opgenomen, Bart kon naar hartenlust kokkerellen, experimenteren en improviseren. In zes gangen, die in tijd variëren van twee en een halve minuut tot ruim tien minuten en die alle de titel ‘Ingrediënt’ (1, 2, 3 etcetera) meekregen, kan Bart van Dongen zijn creativiteit volop kwijt. Dat project heeft hij als slotact van het eerste PNEM Sound Art Festival het publiek live voorgeschoteld. En het bleek een heel bijzondere reeks bijzondere geluiden die Bart uit een gewone concertvleugel weet te halen, op een manier die alom bewondering afdwingt. Met de ene keer bedachtzaam, subtiel spel, de andere keer met nadreunende snaartrillingen van de linkerhand of staccato doorgespeelde ritmische patronen van de rechterhand. Opvallend is daarbij de smaakvolle fantasie die Bart van Dongen door zijn spel mengt door allerlei gewone attributen op de snaren te plaatsen die de klank beïnvloeden, dempen of verrijken.Gelukzoekers, zo noemen ze ons - wielerbaan


Bart van Dongen (NL) creëerde een luisterwandeling op de oude wielerbaan van Vluchtoord-Uden. De compositie kan worden ervaren via een mobiele applicatie en maakt deel uit van Klankroute Wereldoorlog I (PNEM Sound Art Maashorst). De luisterwandeling ligt aan het begin van het Slingerpad aan de Pnemstraat in Uden. Wandel rondom de wielerbaan en het pad dat de piste weer doorkruist. De wandeling maakt deel uit van de Klankroute PNEM Sound Art Maashorst.


Gelukzoekers, zo noemen ze ons

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten circa een miljoen Belgen de grens over naar Nederland. Er ontstonden tussen 1914 en 1918 talloze Belgische vluchtelingendorpen aan Nederlandse zijde. Eén daarvan was het vluchtoord van Uden in Noord-Brabant. Daar streken ruim 16.000 vluchtelingen neer op de uitgestrekte heide ten noorden van het dorp. In het vluchtoord was het echter niet altijd kommer en kwel. De Belgen bouwden er tijdens hun verblijf heel wat culturele activiteiten op, zoals ateliers, werkplaatsen en toneel. Daarvan zijn nu alleen nog de contouren van de Belgische wielerbaan zichtbaar in Uden. Bart van Dongen maakte een soundscape geïnspireerd op zowel deze historische als de actuele vluchtelingenproblematiek. Zijn soundscape is zowel aan de wielerbaan in Uden te horen als aan de looppiste van Provinciaal Domein Dommelhof bij het Klankenbos te Neerpelt. Zo verenigt hij de twee plekken aan beide zijden van de landsgrens in één compositie.


De soundscape bevat drie tracks:

Fiets: staat voor de wielerbaan in het Vluchtoord van Uden.

Stem: brengt het verleden in relatie met de actualiteit.

Orgel: staat voor psychologische oorlogsvoering. In de Eerste Wereldoorlog werd ultra laag geluid (17 Hz) gebruikt om soldaten te desoriënteren.


Bio Bart van Dongen

Bart van Dongen (1959), componist, musicus en conceptueel kunstenaar, won in 2007 de tweejaarlijkse Brouwerij Cultuurprijs voor de stad ‘s-Hertogenbosch. Uit het juryrapport: ‘Een constante in zijn werk is dat compositie, improvisatie en concept altijd een drie-eenheid zijn. [...] De handeling ter plekke vormt daarmee een belangrijkonderdeel van zijn kunst.’ Bart van Dongen is initiatiefnemer van diverse projecten, die alle één ding gemeen hebben: een zoektocht naar nieuwe muziek of op z’n minst nieuwe klanken. Hij sluit niets uit en wijst niets af; ogenschijnlijk tegengestelde krachten weet hij met elkaar te verbinden en aan te moedigen.


Deze creatie werd mede mogelijk gemaakt door BesteBuren, in samenwerking met Musica vzw, Impulscentrum voor Muziek.


www.bartvandongen.comBrane_Zorman_Irena_Pivka.html