PNEM Sound Art Festival 2016

 

Platform Nieuwe Experimentele Muziek (PNEM) organiseert op zondag 27 november vanaf 11:00 uur een uniek soundartfestival dat duurt totdat het donker wordt. Het evenement vindt plaats in de bossen bij het Slingerpad en in de Approxim studio achter theater Naat Piek, Pnemstraat 1, 5406XA Uden. De toegang is gratis.


Tijdens dit festival wordt de vernieuwde PSAM klankroute gepresenteerd. De wandelroute kun je makkelijk volgen via een App die je vooraf thuis kunt downloaden op je smartphone of tablet via de website www.psam.nl. Maar er wordt ook een papieren brochure gepresenteerd met foto’s, achtergrondinformatie en een wandelkaart met QR-codes om ter plekke de juiste geluidstrack te kunnen beluisteren via internet.De PSAM Klankroute werd vorig jaar bij het eerste lustrum van het PNEM Sound-Art-Festival aangeboden aan de Udense bevolking en werd aanvankelijk veelvuldig beluisterd. Helaas bleek in het voorjaar dat een deel van de route gebarricadeerd werd door de omheining van het wengebied voor wisenten, zodat de route noodgedwongen moest worden aangepast. De klankroute wordt nu uitgebreid met een aantal nieuwe geluidsprojecten, waarvan de meeste speciaal voor het soundartfestival werden vervaardigd.


Nieuwe deelnemers in dit internationale gezelschap zijn ondermeer: J. Camilo Sánchez Carranco uit Spanje met Music of the living and dead architecture of Madrid;  Armeno Alberts uit Nederland met Echo’s of Ice;  Toni Dimitrov uit Macedonië  met Fear of Music; Asem, een samenwerkingsverband van Goto R en Selim uit het Verenigd Koninkrijk met TW_track. De geluidsroute wordt mede mogelijk gemaakt door BesteBuren in samenwerking met Musica vzw, Impulscentrum voor Muziek en Klankatlas Europa.


Nieuw is de experimentele locatie Sound Garden, een podium voor leerlingen van diverse onderwijsinstellingen. Als onderdeel van de PSAM klankroute maken zij composities die dusdanig op elkaar worden afgestemd dat de luisteraar, die zich verplaatst tussen de zones, een ‘eigen’ luisterbeleving kan creëren waarin de werkelijke ruimte en de opgeroepen auditieve ervaring een nieuwe verbinding aangaan.


Het festival begint om 10:00 uur met een Bosloop rondom de Pnemstraat in Uden, georganiseerd door de Udense vereniging De Keien Atletiek. Inschrijven voor de Pnemcross is mogelijk bij de tent op het parcours. Kosten bedragen drie euro voor de recreanten junioren A/B, de overige deelnemers betalen 1,50 euro per persoon.


Het muzikale gedeelte is GRATIS toegankelijk en begint om 11:00 uur met een live optreden van Radio Approxim in hun studio in het oude Pnemgebouw. De groep is voortgekomen uit de toenmalige volksdansgroep “De Dansende Apachen” en blijft uit de buurt van traditionele opvattingen en technieken, maar ontlokt graag onconventionele geluiden aan traditionele muziekinstrumenten en huishoudelijke en industriële apparatuur.


Om 11:30 uur vindt de Udense première plaats van de film “Bezette Stad” naar aanleiding van de gelijknamige compositie die Stichting Componisten van Oorspronkelijke Muziek speciaal voor het PNEM Sound Art Festival maakte, met gedichten van Paul van Ostayen, het Vluchtoord Uden en de huidige instroom van vluchtelingen als thema.


De officiële opening van de nieuwe klankroute met rondleiding vindt plaats om 12:00 uur.

Later die middag zal Bianca Holst (synths, zang) met haar persoonlijke klanktaal een muzikale ode brengen aan de teloorgang van de wisenten in de Maashorst. Haar stijl beweegt zich van theatraal en heftig naar ingetogen en meditatief. Ze vervoert je van innerlijk landschap naar onbekend terrein.